Cloudservices en DevOps voor digitale platformen

6 min read

Steeds meer organisaties hevelen een flink deel van hun IT-diensten over van traditionele servers naar de cloud. Software, databases, servers en netwerken nemen dan de vorm aan van cloudservices die je meestal in een pay-per-use model (betalen voor het daadwerkelijke gebruik) afneemt.

Tegelijkertijd neemt aan de ontwikkelkant de populariteit van DevOps toe. Het automatiseert veel processen binnen de cyclus ontwikkeling-test-acceptatie-livegang en zorgt ervoor dat dit in een team met meerdere developers soepel verloopt. Vroeger was vaak veel handwerk en overhead nodig om iets door te zetten naar test of productie, waardoor het minder vaak werd gedaan. Maar wat zijn nu de belangrijkste voordelen van cloudservices en DevOps? Waarom zou je er als organisatie voor kiezen? En hoe helpt Oberon jou om het beste uit cloudservices en DevOps te halen? Je leest het op deze pagina.

De groeiende populariteit van de cloud

Uit officieel onderzoek van IDG blijkt dat ruim 90 procent van de IT-omgeving van organisaties zich op zijn minst gedeeltelijk in de cloud bevindt. Ruim de helft van de bedrijven heeft bovendien ook al (een deel van de) infrastructuur in de cloud staan.

Naast die veelzeggende cijfers zijn er nog een aantal statistieken die de groeiende populariteit en het toenemende belang van cloudservices illustreren:

  • 70 procent van de bedrijven host al meer dan de helft van de totale workloads in de cloud.
  • Het aantal cloudgebaseerde applicaties is sinds 2013 meer dan verdrievoudigd.
  • De gemiddelde werknemer gebruikt tegenwoordig dagelijks meer dan 30 cloudservices.
  • De inkomsten uit de publieke cloudsector lopen tegenwoordig al in de honderden miljoenen.
  • Zo’n 80 procent van de bedrijven zegt dat de bedrijfsvoering een paar maanden na het invoeren van nieuwe cloudtechnologie verbetert.
  • Volgens Salesforce vindt 94 procent van de bedrijven dat de online-beveiliging aanzienlijk is verbeterd nadat gegevens naar de cloud zijn verplaatst.
  • Volgens LinkedIn zijn skills op het gebied van cloud computing de meest gevraagde harde vaardigheden.

Meer weten over Cloudservices & DevOps?

Waarom cloudservices? De belangrijkste voordelen

Maar waar komt die enorme belangstelling voor cloudservices vandaan? Een van de belangrijkste voordelen is de schaalbaarheid. Omdat IT ook voor organisaties buiten de techsector de motor van hun bedrijfsvoering is, krijgen organisaties te maken met meer traffic. Er komt een moment waarop traditionele hosting die pieken niet meer aankan en je extra resources nodig hebt. Je bestaande IT-omgeving groeit als het ware uit haar jasje.

Met een traditioneel servernetwerk de trafficgroei opvangen lukt meestal niet goed. Het gevolg: je moet servers gaan migreren. Een lastig proces, dat bovendien niet snel verloopt. Met cloudservices schaal je makkelijk resources, zodat je platform een groei in traffic aankan. Bovendien kun je zo’n opschaling ook weer terugdraaien als het even wat rustiger is.

Een ander voordeel van cloudservices ligt op het vlak van onderhoud en risicobeheersing. De cloud vergt minder onderhoud dan een traditioneel servernetwerk. Veel tijdrovende taken, zoals patchen en het installeren van updates en nieuwe functionaliteiten, kun je automatiseren. Omdat er in een cloudomgeving ook minder afhankelijkheden zijn dan wanneer je meerdere projecten draait op een fysieke serverstructuur, loop je ook minder risico’s op het vlak van performance en security.

Cloudservices en Oberon

Bij Oberon zien we dat veel organisaties enthousiast zijn over cloudservices. Onze kracht is dat wij je helpen om cloudservices zo in te richten dat ze helemaal toegespitst zijn op de behoeften van jouw business. We bepalen en valideren je ambities en doelen, om vervolgens de toekomstbestendige technologie en cloudservices te kiezen die daar bij passen.

Verder zorgt Oberon ook voor de monitoring van cloudservices. Niet alles is simpelweg met autoscaling op te lossen, je moet er wel wat voor doen. Door gerichte monitoring kun je bijvoorbeeld het resourcegebruik aanpassen aan actuele behoeften, maar ook snel ingrijpen als op het vlak van performance en security niet alles op rolletjes loopt. Oberon kan je ook helpen met het in de gaten houden van je budgetten. In het geval van cloudservices betaal je namelijk voor wat je gebruikt, waardoor het belangrijk is om goed bij te houden wat je precies aan resources en functionaliteiten nodig hebt.

DevOps: wat is het en wat zijn de voordelen?

Het woord DevOps is een samentrekking van development (ontwikkeling) en operations (operatie). Het is een gebruik en een praktijk binnen softwareontwikkeling die tot doel heeft softwareontwikkeling (Dev) en software-operaties (Ops) samen te brengen. Het hoofdkenmerk van de DevOps-beweging is het benadrukken van automatisering en monitoring in alle onderdelen bij het bouwen van software: van integratie, testen en release tot deployment en infrastructuurmanagement. DevOps probeert te komen tot kortere ontwikkelcycli, een verhoogde frequentie van oplevering en een meer betrouwbare oplevering. En dat allemaal in nauwe overeenstemming met de businessdoelstellingen.

Hoewel DevOps ook zonder cloud kan, gebeurt het tegenwoordig veelal in een cloudsetting (cloudops). De cloud biedt namelijk veel automatiseringsmogelijkheden, waardoor je meer haalt uit belangrijke en beproefde DevOps-praktijken als continuous integration (het continu en automatisch integreren en testen van code-aanpassingen) en continuous delivery (het continu en automatisch opleveren van software-aanpassingen naar test- en productieomgevingen). Met DevOps in de cloud richt je makkelijk een efficiënte CI/CD-pijplijn in.

Het gebruiken van DevOps in de cloud heeft een aantal belangrijke voordelen. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

  • Het deployen van een product gaat sneller en makkelijker. Een testomgeving opzetten? Een applicatie live zetten? Met geautomatiseerde continuous integration en continuous delivery gaat dit in een tempo dat manueel onhaalbaar is.
  • Ontwikkelaars en teams kunnen efficiënter samenwerken. DevOps-principes en -praktijken leiden tot betere communicatie tussen teamleden, maar ook tot een verhoogde productiviteit en flexibiliteit. Teams die DevOps gebruiken, zijn vaak productiever en multidisciplinair.
  • DevOps stelt je in staat om sneller te reageren op de markt, omdat je sneller nieuwe functionaliteiten ontwikkelt en bestaande functies aanpast.
  • Door een geautomatiseerde en gestandaardiseerde werkwijze krijg je altijd hetzelfde eindresultaat: een product dat staat en werkt en dat je niet handmatig op een eigen machine hoeft te zetten.

Oberon en DevOps

CI, CD en het snel kunnen deployen van een applicatie of platform zijn belangrijke redenen waarom Oberon DevOps serieus neemt en er veel aandacht aan schenkt. We helpen je dan ook graag met het inrichten van jouw DevOps. We hebben developers in huis die de DevOps-methodiek op hun duimpje kennen en zich prima thuis voelen in de cloud. Daarnaast hebben ze het typische Oberon-DNA: korte lijntjes en het vermogen en de bereidheid om met jou mee te denken over de best denkbare oplossing.


Meer weten?

Wil je nog meer weten over cloudservices, DevOps en de diensten en expertise van Oberon? En wil je weten hoe je cloudservices en DevOps inzet voor het bouwen van veelzijdige en toekomstbestendige digitale platformen? Geen probleem! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Meer weten over Cloudservices & DevOps?