Wanneer is maatwerk software interessant?

Je staat als organisatie op het punt om een nieuw softwarepakket aan te schaffen en komt voor een belangrijke keuze te staan: koop je standaard, oftewel common of the shelf (COS) software of kies je voor een maatwerk oplossing. Een belangrijke vraag, die helaas niet met een simpele checklist te beantwoorden is. De juiste software versimpeld bedrijfsprocessen, creëert overzichtelijkheid en werkt kostenbesparend.

Welke software jou dit kan bieden hangt van veel factoren af. Wat is de reden dat je nieuwe software nodig hebt? Wil je de software afstemmen op jouw processen of ben je bereid jouw processen aan te passen op de software? Zijn jouw processen gevoelig voor veranderingen? Door kritisch te kijken naar de voor- en nadelen van de software varianten, kun je een gedegen beslissing maken. Wij hebben een aantal standpunten omtrent maatwerk software uitgelicht, zodat je weet of maatwerk software interessant is voor jou.

Is maatwerk software niet heel duur?

Het klopt dat maatwerk software in veel gevallen een investering is, maar dit wil niet zeggen dat het ook duurder is. In plaats van de vraag te stellen ‘Wat kost het?’, zul je de vraag moeten stellen ‘Wat levert het me op?’. Bij het afnemen van software is het goed om te weten dat het een gemiddelde gebruiksperiode van tien jaar heeft. Wanneer je kijkt naar de korte termijn is standaard software inderdaad in veel gevallen goedkoper dan maatwerk software, omdat het vaak doorontwikkeld is en je kosten deelt met andere gebruikers. Maar als je van te voren weet dat je de software meerdere jaren gaat gebruiken, dan kom je door een simpele optelsom van bijvoorbeeld licenties (die afhankelijk zijn van het aantal gebruikers), onderhoud en configuratie- en installatie, alsnog op een aanzienlijk bedrag uit.

Bij maatwerk software ben je in eerste instantie meer geld kwijt en dat komt voornamelijk omdat je de software naar wens laat bouwen. Daar zitten vele voordelen aan, waaronder dat jouw bedrijf zich niet hoeft aan te passen aan de software, maar dat de software zich aanpast aan jou. Dit is vaak niet het geval bij standaard software, omdat dit wordt gemaakt voor een zo breed mogelijk doelgroep. Dat wil ook zeggen dat je waarschijnlijk betaalt voor functionaliteiten die niet aan jouw bedrijfsprocessen besteed zijn.

Wanneer je nadenkt over de kosten van software zul je moeten bepalen hoe de software zichzelf gaat terugverdienen op jaarbasis. Dat kan bijvoorbeeld omdat het doel van de software tijdswinst is door het automatiseren van processen of omdat er minder handelingen van werknemers nodig zijn. Door dit goed in kaart te brengen kun je snel bepalen welke vorm van software er uiteindelijk voor zorgt dat je winst maakt.

Kost de ontwikkeling van maatwerk software niet heel veel tijd?

Wanneer je moet kiezen voor maatwerk of standaard software, is het logisch dat je kijkt naar de hoeveelheid tijd die je kwijt bent aan de ontwikkeling ervan. Standaard software wordt kant-en-klaar geleverd, waardoor je in principe dezelfde dag nog aan de slag kan. Maatwerk software daarentegen wordt naar wens gebouwd, waardoor je eerst zult moeten onderzoeken aan welke functionaliteiten je software moet voldoen.

Maatwerk software wordt vaak ten onrechte gezien als een proces waarbij het wiel per applicatie opnieuw uitgevonden moet worden. Hoewel het begin proces van software op maat inderdaad langer is en het lijkt alsof je from scratch moet beginnen, is dat niet per se het geval. Door het gebruik van standaard coderingen en standaard frameworks en een eindeloze hoeveelheid aan flexibele bouwstenen, kan maatwerk software snel worden gebouwd en aangepast.

Zoals hierboven al benoemd is, wordt maatwerk software gebouwd om bedrijfsprocessen te ondersteunen. Je bent dus geen tijd kwijt aan je bedrijfsproces aanpassen aan de software en ook je medewerkers zullen daar weinig tijd aan kwijt zijn. Het wordt juist zo gebouwd dat medewerkers er snel mee aan de slag kunnen. De maatwerk functionaliteiten zijn afgestemd op werkzaamheden, kunnen worden gekoppeld aan andere systemen en de software is schaalbaar. Dat wil zeggen dat de software kan worden aangepast wanneer jouw bedrijf of werkproces verandert. Dit is niet, of beperkt, het geval bij standaard oplossingen. Je wint dus uiteindelijk tijd.

Is maatwerk software niet alleen voor multinationals?

Er wordt vaak gedacht dat maatwerk software alleen geschikt is voor multinationals, vanwege de hoge kosten, complexiteit en het lange voortraject. We hebben al uitgelegd dat maatwerk software helemaal niet duurder hoeft te zijn en dat de software snel gebouwd kan worden. Daarnaast is maatwerk software er in alle soorten en maten, dus is het geschikt voor zowel multinationals als het MKB. De software wordt gebouwd op basis van jouw wensen en behoeften, dus je bepaalt zelf hoe groot, klein, duur of goedkoop het uiteindelijk wordt.

Is maatwerk software niet heel inflexibel?

Doordat elke functie specifiek voor jou ontwikkeld moet worden, denk je misschien te eindigen met een inflexibel systeem, waar na oplevering niet eenvoudig aanpassingen gedaan kunnen worden. Dat is zeker niet waar, want maatwerk software is juist flexibel in gebruik. Verandert jouw organisatie? Dan verandert de software mee. Heb je vragen of bugs? Dan heb je inspraak in de manier waarop de software leverancier support biedt. Zelfs over het onderhoud van de software kun je afspraken maken. Gebruik je andere systemen? Dan kun je deze eenvoudig koppelen. Wil je software die volledig gebrand is in de kleuren van jouw bedrijf? Dan is dat met maatwerk mogelijk

Maatwerk software met Oberon

Maatwerk software biedt oneindige mogelijkheden. Door technologie met nieuwe code te combineren maken wij unieke software op maat die aan je wensen voldoet en een stap verder gaat. Jouw software wordt niet alleen aantrekkelijker, maar ook gemakkelijker, inzichtelijker en effectiever in gebruik. Voor jou, de klant en eindgebruikers.

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen of wil je gewoon sparren over de mogelijkheden van maatwerk software? Neem gerust contact met ons op.