Menu

Voordat het nieuws was

Open data toegankelijk voor iedereen.

Bekijk de website

Werkzaamheden

Full project

Klant

Open State Foundation

Verhaal

In 2018 schreven de provincies een challenge uit om een toepassing te bedenken die gebruik maakt van de Open Stateninformatie. Oberon bedacht de browserextensie `Voordat het nieuws was`.

De extensie toont relevante politieke stukken bij het laatste nieuws. Het gebruikt hiervoor de open data API van de gemeente en Provinciale Staten vergaderingen. Oberon won de challenge en kreeg €30.000 ontwikkelbudget om de app te realiseren.

Challenge

De opdracht


Bedenk een toepassing die in overwegende mate gebruik maakt van de open Provinciale Staten-besluitvormingsdata. De app moet één of meerdere duidelijke doelgroepen hebben en slaagt erin om het publieksbereik van Stateninformatie te vergroten.

Voordat het nieuws was
NOS site met extensie
Het concept

Voordat het nieuws was


Politici en ambtenaren in de provinciale en lokale politiek doen belangrijk werk. Bij burgers is hier vaak maar weinig van bekend. De app maakt de burger bewust dat het dagelijkse nieuws regelmatig oorsprong in de raad en Staten heeft. Het brengt de Stateninformatie naar het nieuws en maakt de relatie tussen de actualiteit en de politieke oorsprong zichtbaar. De app daagt de burger uit om zich verder in de politieke discussie te verdiepen.

“De keuze viel uiteindelijk op de app ‘voordat het nieuws was’ omdat deze toepassing erin slaagt om het nieuws aan de achterliggende Statenstukken te koppelen en zo op een laagdrempelige manier extra context geeft. We kijken dan ook uit naar de lancering van de app in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2019.“

Juryvoorzitter Femke Lagerveld • Statenlid van de provincie Noord-Holland

Techniek

Browser extensie


We kozen om verschillende redenen om een browserextensie te ontwikkelen. De extensie is niet afhankelijk van servers anders dan de API voor de open data. Daarmee minimaliseren we de operationele kosten en is deze gratis beschikbaar voor iedereen. Omdat alles op de computer van de gebruiker gebeurt en de extensie geen persoonlijke gegevens of gedrag verzamelt of verstuurt, is ook de privacy gewaarborgd. Tot slot brengen we op deze manier de Stateninformatie naar de gebruiker toe, in de nieuws websites die de gebruiker al regelmatig bezoekt.

Uitdaging

Relevantie bepalen


Open State Foundation ontwikkelt een API waarmee de Stateninformatie doorzoekbaar is. Onze uitdaging was om op basis van een nieuwsartikel de juiste zoekwoorden te bepalen om daarmee relevante stukken op te halen. Nieuws bijna in een andere taal dan de stukken zelf. Om deze taal te kunnen begrijpen hebben we Machine Learning technieken gebruikt. Middels embedding hebben we de complete dataset in een 300 dimensionale ruimte opgespannen. Hiermee hebben we de belangrijkste kernwoorden bepaald die in de stukken voorkomen. We hebben voor deze woorden een mapping gemaakt naar onderwerpen van nieuwsberichten, zodat dit andersom ook werkt.

Parool site met extensie
Resultaat

Subtiel aanwezig


De browserextensie werkt eigenlijk als een omgekeerde ad blocker. Het haalt geen advertenties weg, maar verrijkt nieuws websites met open data. Op overzichtspagina's is bij koppen te zien of er relevante stukken gevonden zijn, zonder de vormgeving en werking van de website drastisch aan te passen.

Op artikelpagina's toont de extensie een side-panel met de relevante stukken. Vanuit het panel kan de gebruiker doorklikken naar het document of verder zoeken in de Open Stateninformatie.

Bekijk onze

Recente Projecten

MEER OBERON PROJECTEN