Microservices architectuur, of toch een monolith?

4 min read

Er is al veel geschreven over microservices. Het concept bestaat al vele jaren en de laatste jaren is er zelfs kortstondig een echte hype over ontstaan. Maar het is zeker niet voor alles en iedereen de beste oplossing.

Bij Oberon hebben we in de loop der jaren in meerdere projecten ervaring opgedaan en kijken we er altijd met een positief kritische blik naar.

Definitie microservices architectuur

Er is niet één definitie te vinden, maar wikipedia omschrijft het als: Microservices are a software development technique that arranges an application as a collection of loosely coupled services.

Eén applicatie wordt dus opgeknipt of opgebouwd uit allemaal kleine onderdelen die zelfstandig verantwoordelijk zijn voor hun eigen stukje van de applicatie.

Deze kleine stukjes zijn dus autonoom, communiceren onderling over hun resultaten en zijn zo gezamenlijk een grote applicatie. De tegenhanger is een monolith. Een groot monolitisch systeem wat alles doet, wellicht opgedeeld in modules, maar allemaal in één omgeving, één taal en één hosting-oplossing.

Gebruik van microservices

We gebruiken bij Oberon veel microservices, maar we zetten ze niet altijd en overal in. Sommige services via de cloud zijn tegenwoordig bijna onmisbaar (bijv. een CDN voor razendsnelle websites); we bouwen zelden meer zonder. Maar dat wil niet zeggen dat de hele applicatie uit microservices bestaat.

Is het interessant voor jou?

Heb je het idee of juist nog geen idee of een microservices architectuur voor jouw platform de beste oplossing is, denken we graag met je mee. We zijn daar, zoals altijd bij Oberon, kritisch in. Voorzie je de komende jaren groei en de mogelijkheid om de onderdelen onderling goed te (laten) onderhouden en heb je behoefte aan echt goede schaalbaarheid, dan biedt het je veel. Neem gerust contact op als je hier vragen over hebt.

Meer weten over Microservices?

een rapport met het Oberon logo en een illustratie van een helder, digitaal platform