Menu

Content Design verdrijft CMS

rdb Richard de Boer heeft dit geschreven in maart 2014

Je komt steeds vaker op websites die er bijzonder uitzien, of die het verhaal in één pagina vertellen. Jij wil dit ook, maar het Content Management Systeem dat je gebruikt, beperkt je mogelijkheden. Herkenbaar?

Wij verwachten dat het web de komende jaren minder afhankelijk wordt van het CMS. In deze whitepaper vertellen we over onze visie. Hierin zien wij Content Design als nieuwste fenomeen in het ontwikkelen van websites. We gaan beter nadenken over content en stellen een team samen om tot het beste resultaat met een uniek karakter te komen.

De opkomst van het CMS

Eind jaren 90 verschenen de eerste systemen waarmee je de inhoud en structuur van een website kon aanpassen. Met de komst van open source oplossingen, zoals WordPress en Joomla, nam het aandeel van websites met een Content Management System enorm toe. De belofte van het CMS is dan ook heel aantrekkelijk; zonder technische kennis kan iedereen de inhoud van de website aanpassen en uitbreiden. De samenstelling van webredacties veranderde hierdoor massaal van techneuten naar communicatiespecialisten.

Uitstraling

Vrijwel alle CMS'en maken gebruik van templates die de opmaak en indeling van nieuwe pagina's bepalen. Een beperkte set aan templates leidt ertoe dat de website al snel eentonig oogt. Webdesigners gebruiken steeds vaker grote foto's om pagina's er toch verschillend uit te laten zien. Visuele differentiatie helpt namelijk enorm om een website met slechts enkele templates toch aantrekkelijk te presenteren.

Bij de demonstratie van het nieuwe websiteontwerp zien de pagina's er mooi uit. De designers kiezen sprekende foto's die ook qua kleur goed bij de website passen. In de praktijk brengt het gebruik van prominente foto's echter problemen met zich mee.

"lastig om een relevant en aantrekkelijk beeld te vinden"

Content beheerders hebben lang niet altijd de beschikking over een uitgebreid rechtenvrij fotoarchief. Daarbij is het lastig om een relevant en aantrekkelijk beeld te vinden bij iedere pagina. Ondanks de beste pogingen haal je niet het niveau van de pagina's die het webbureau presenteerde.

Ook bij onze klanten zien we helaas terug dat verkeerde foto's in pagina's belanden. De meest gemaakte fout is het gebruik van een foto met tekst, waarbij het lettertype en stijl afwijken van de overige pagina. Daarnaast tonen websites de foto vrijwel altijd in een vooraf gedefinieerde verhouding. Klanten houden hier niet altijd rekening mee, waardoor de foto met een ongewenste uitsnede op de website belandt.

Dynamiek

Een CMS biedt webredacties de mogelijkheid om de website dynamisch te houden met constante aanpassing van de inhoud. In de praktijk zien we echter dat dit vooral belangrijk is voor nieuwsberichten en het corrigeren van onjuistheden of fouten. Bij WordPress bestaat de kern van het systeem uit de blog. Nieuws of blogs zijn vluchtig en vereisen regelmatig aanvulling.


Als je kijkt naar de mate waarin men de overige pagina's aanpast, dan zie je dat dit in de praktijk weinig voorkomt. Een pagina over een product of dienst verandert vaak niet totdat het product of de dienst zelf verandert. Hetzelfde geldt voor pagina's met werkwijze, visie, de contactgegevens, etc.

Als je dan kijkt naar de beperkingen van het CMS en de behoefte aan dynamiek, dan kom je er snel uit dat je voor de belangrijkste pagina's helemaal niet zo afhankelijk bent van een CMS.

Als we nou eens loslaten dat een bepaalde pagina aanpasbaar is, welke mogelijkheden biedt dit dan? Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de pagina een eigen vormgeving te geven, af te wijken van de typografie of als een op zich staande website te presenteren.

Steeds meer klanten van ons beseffen dat bepaalde content extra aandacht verdient en trekken deze pagina's uit het CMS. Wij maakten op deze wijze een klantdemo voor ABN AMRO internetbankieren. Ook de door ons ontwikkelde website voor IMC kent slechts enkele onderdelen die met een maatwerk CMS aangepast kunnen worden. Deze website oogt hierdoor gevarieerd en de beelden kloppen bij het ontwerp.

Content design

Gaan we nu terug naar de jaren 90? Nee, zeker niet! De meest aansprekende websites van tegenwoordig gebruiken geen CMS meer. De budgetten voor het inrichten van het CMS verschuiven naar design, beeld en copy. We krijgen compactere websites, met veel meer aandacht voor de content. Wij noemen dit Content Design en denken dat dit het web de komende jaren weer enorm gaat bepalen.


Hoe drastisch Content Design een website laat veranderen hangt af van de mate waarin dynamiek belangrijk is. Als je kijkt naar de site van Apple zie je een mooie combinatie van Content Design en dynamische content uit een CMS of webshop. De producten van Apple blijven doorgaans een jaar actueel. De productpagina van de Mac Pro is dan ook spraakmakend en valt op door het bijzondere ontwerp, de animaties en content die volledig zijn toegespitst op het product. In de webshop zie je daarentegen geen verschil in de stijl of je nu deze Mac Pro koopt of een nieuwe koptelefoon.

Steeds vaker kom je een One Page Website tegen. Ook hier is Content Design cruciaal voor een goed resultaat. Als je jouw hele verhaal op slechts één pagina kwijt wilt, dan moet deze pagina gevarieerd zijn. De teksten en beelden moeten perfect op elkaar en het geheel aansluiten.

Bij een pagina met een verhaal, zoals een One Page Website, verrijken we de content met animaties. Hiermee voegen we extra beleving toe aan de pagina. Zo gebruiken we bij de homepage van IMC parrallax scrolling, waardoor de bezoeker al scrollend een gevoel van diepte krijgt.

Conclusie

Natuurlijk zien we Content Management Systemen niet verdwijnen de komende jaren. We komen wel veel vaker pagina's en volledige websites tegen die van ontwerp tot publicatie zijn doordacht. De designer ontwerpt de pagina op basis van de tekst die de copywriter daarvoor speciaal heeft geschreven. Ze sturen de productie van beeldmateriaal aan en voegen met behulp van engineers rijke ervaring toe met animaties en interactie.

We zien hybride oplossingen, waar webredacties nog steeds de mogelijkheid hebben om vluchtige content aan te vullen, maar waarbij generieke content ontworpen is door experts. Het aandeel van complexe CMS'en zal afnemen, want eenvoudige beheersmodules volstaan voor slechts specifieke onderdelen van de site.

rdb

Richard de Boer

STRATEGY

E-mail:
Telefoon:

“We maken samen met onze klanten betere online producten, zowel voor het web als in mobiele apps”

Meer informatie op Oberon.nl