Menu

CraftCMS: Het ideale middelgrote CMS?

Gert Gert Braun heeft dit geschreven in februari 2016

Twee jaar geleden schreef mijn collega Richard de Boer over Content Design en de verwachting dat het ouderwetse Content Management Systeem (CMS) minder ingezet zou gaan worden. Nu, pas twee jaar later, zien we dit in de praktijk ook echt gebeuren. Misschien niet helemaal zoals we hadden verwacht, maar hij zat er niet ver naast.

Content bewerken

Er zijn vele niveaus van diepgang in een CMS. De mogelijkheden voor de gewone gebruiker zijn soms enorm. Hele pagina's kunnen worden ingedeeld, menu's bepaald, blokken gesleept en er is volledige controle over design, foto's en video. Maar vaak is dat helemaal niet nodig en is het efficiënter om content veel meer te zien als bewerkbare objecten die een vaste weergave hebben. Een weergave die de gebruiker niet zomaar even kan veranderen. De vrijheid neemt af, maar zonder professionele webredactie neemt de kwaliteit van de content toe. Zeker voor middelgrote organisaties zien we dit steeds meer als de ideale oplossing. Een professional bepaalt hoe je site werkt (UX) en eruit ziet (Designer). De gebruiker bepaalt de content. 

Voor developers
Dat ook CMS-developers dat in de gaten hadden, blijkt met de opkomst van het sterke CraftCMS. Eind 2012 gelanceerd, heeft het zichzelf continu verbeterd. In de markt gezet als een CMS voor developers, is de eenvoud voor de eindgebruiker uitzonderlijk. Maar ook wij bij Oberon, als developers, zijn er heel blij mee. De belangrijkste eigenschap voor ontwikkelaars is dat de voorkant echt gescheiden is van de achterkant. Er zijn geen themes die je even snel installeert; de voorkant wordt door professionals gemaakt en geoptimaliseerd. 

Voor gebruikers
De basis van Craft is erg sterk en werkt erg fijn. Het CMS zelf is volledig responsive en werkt ook op je mobiel écht prettig. Er is een goed werkende Live-preview functionaliteit waarbij je je wijzigingen direct ziet gebeuren. Je 'assets' (foto's/video's) managen is lekker simpel en direct gekoppeld met de cloud als je wilt. Je content beheer je met name via 'entries', samengestelde objecten die op een vaste manier getoond worden op de frontend van de website. Dit is een groot verschil met traditionele CMS-en, waarbij je vaak vanuit een pagina werkt en hierin al je content zelf indeelt. Blokken zijn dan vrij te gebruiken en hergebruiken, wat je in de praktijk uiteindelijk zelden doet. Dat wordt al snel rommelig en onoverzichtelijk. Craft voorkomt dat door de content gestructureerd te houden via deze vaste 'entries'. 

Belangrijke features
CraftCMS heeft een aantal goede oplossingen voor veelgebruikte aspecten van een website.

 • Lokalisatie
  Meerdere talen toevoegen is een eitje. Als gebruiker geef je zelf aan of je content wilt vertalen. Je bent niet verplicht om alles 1-op-1 in alle talen toe te voegen, maar in de mate waarin je dit doet, volgt het één structuur.
 • Versies en concepten
  Je kunt content voorbereiden en tijdelijk opslaan. Ook kun je werken met versies van content en aanpassingen desgewenst terugdraaien of toepassen.
 • Gemengde content  
  Met de matrix kun je eenvoudig verschillende soorten content hergebruiken en combineren. Dit geeft meer vrijheid aan de redactie.
 • Relaties
  Eenvoudig relaties leggen tussen je verschillende data. Een belangrijk element wat nogal eens mist bij andere CMS-en.

Plugins
Craft beschikt ook over een aantal belangrijke extra's in de basis en over een flinke hoeveelheid plugins:

 • API
  Er is een goede plugin om je data te ontsluiten via een API. Dit is erg handig om content te ontsluiten naar andere kanalen, zoals bijvoorbeeld een mobiele app.
 • Omgevingen
  Met de ingebouwde scheiding voor ontwikkel, test en productie, heb je veel controle over nieuwe releases en het is heerlijk voor onze developers.
 • Craft Commerce
  Een volledige e-commerce uitbreiding; we kennen het nog niet, maar het toont eens te meer aan dat Craft een serieus platform is.

En er zijn nog veel meer plugins.

De minpunten
Craft is echt een CMS voor het middensegment. Heb je meerdere markten en landen waarop je je product richt, dan is Craft (nog) geen goed idee. Die flexibiliteit is er eigenlijk niet. Dan ga je toch richting de grotere pakketten als Drupal of in specifieke gevallen zelfbouw. In het kleinere segment is Wordpress toch een concurrent, vooral omdat werken met kant-en-klare themes hier de nodige besparing biedt. Bij Oberon werken we niet of nauwelijks met themes en was Wordpress dus nooit een serieuze optie. Omdat Craft nog niet zo groot is (zie hier), is het soms ook lastiger om oplossingen voor problemen te vinden. Craft is ook niet bepaald de meest Google-vriendelijke naam ("did you mean Minecraft?")

Ten slotte is Craft niet helemaal gratis. Voor een Pro versie betaal je eenmalig €299,-. Je kan er gratis mee aan de slag, maar gaat je site live, dan komen er dus wat kosten bij. Maar het betekent ook dat er een professioneel bedrijf achter staat dat je om hulp kan vragen bij problemen voor een product waar je voor betaald hebt.

De toekomst
Een onzekerheid bij Craft is natuurlijk de toekomst. De support-basis is kleiner dan bij de gevestigde CMS-en en wie weet wat de toekomst brengt. Aan de andere kant, dit is niet het enige positieve artikel over Craft en de toekomst ziet er wat dat betreft rooskleurig uit. Maar ben je per se gebonden aan volledig open source, dan is Craft niet de oplossing.

Conclusie
Ideaal is natuurlijk een groot woord, en dus zou het antwoord daarop 'Nee' moeten zijn. Maar Craft biedt een bijna optimale manier om snel een content gedreven website op te zetten. De techniek zit goed in elkaar om genoeg flexibiliteit te bieden, zonder log te worden. Omdat er geen themes zijn, is design en front-end implementatie een nog essentiëler onderdeel van je site. Hopelijk ook te zien aan deze site, aangedreven door Craft, maar op los gegaan door onze front-end developers. Uiteindelijk biedt Craft ons de mogelijkheid meer tijd te besteden aan de zaken die voor onze klanten het belangrijkst zijn! 

Disclaimer: we hebben geen aandelen of enig belang in Craft. We zijn gewoon enthousiast!

Gert

Gert Braun

MANAGEMENT

E-mail:
gert@oberon.nl
Telefoon:
+31203449480

“We maken samen met onze klanten betere online producten, zowel voor het web als in mobiele apps”

Meer informatie op Oberon.nl