Menu

Nieuwe mogelijkheden van iOS en Android

HP Hans-Peter Harmsen heeft dit geschreven in december 2016

Android en iOS worden elk jaar geüpdate met een nieuwe versie. Dit brengt naast verbeteringen ook nieuwe handige features voor de app ontwikkelaars en gebruikers. Voor Oberon is het belangrijk om altijd op de hoogte te blijven van de nieuwste features. In dit artikel licht ik de mogelijkheden toe die nieuw zijn in 2016.

Inleiding

Om een app beter te integreren in een platform wil je zoveel mogelijk gebruik maken van de mogelijkheden van het platform. Zo is een app bekender bij de gebruiker en lijkt deze in gebruik op de andere apps die op hetzelfde platform zitten. Dit opent ook mogelijkheden voor gebruikers om op verschillende manieren interactie te hebben met een app. Een mooi voorbeeld hiervan is de mogelijkheid om direct op een notificatie te handelen. Zo hoeft een gebruiker niet te stoppen met zijn of haar huidige bezigheid.

Dit artikel is bedoeld voor iedereen die wil weten wat de nieuwe mogelijkheden zijn voor apps. Ik beschrijf de toevoegingen die te vinden zijn in Android Nougat en iOS 10. Deze zijn uitgebracht mid 2016. Hier zullen alleen features worden uitgelicht waar app ontwikkelaars en klanten gebruik van kunnen maken. In de volgende twee hoofdstukken beschrijf ik eerst Android; daarna iOS.

Android

Dit jaar zijn voor Android twee grote versies uitgebracht. De 7.0 in augustus en 7.1 in december. Bij elke iteratie zijn ook nieuwe toestellen uitgekomen die deze versies bevatten. Dit jaar heeft Google de Pixel en Pixel XL uitgebracht in oktober. Wat opviel aan die toestellen, is dat deze uitkwamen met Android versie 7.1 terwijl deze twee maanden later pas publiekelijk uitgebracht werd. Beiden versies staan ook wel bekend onder de naam Nougat. Op het moment van schrijven maakt pas 0.4% procent van alle actieve Android gebruikers gebruik van Android Nougat. Android Marshmallow, die vorig jaar uitkwam, heeft inmiddels meer dan een kwart van de actieve gebruikers. Dit geeft een beeld van hoe de adoptie is voor Android versies.

De reden dat de adoptie van Android Nougat laag is, is omdat alleen toestellen die uitgebracht zijn door Google zelf met deze versie zijn uitgerust. Toestellen van andere merken zijn afhankelijk van het bedrijf dat deze versie uitbrengt voor deze toestellen. Toestellen die wat ouder zijn, zullen deze updates niet altijd ontvangen.

Android Nougat brengt veel verbeteringen en nieuwe features mee op het gebied van dataverbruik, virtual reality, game optimalisatie en batterijbesparing. Voor ontwikkelaars van apps zijn er een aantal interessante features bijgekomen. 

Multi-window

Android 7.0 heeft ondersteuning voor het vertonen van twee apps tegelijk. Hier staan apps op elkaar in portrait mode of naast elkaar in landscape mode. Als gebruiker kan je bijvoorbeeld browsen in een app en tegelijk een YouTube filmpje bekijken. Tussen de twee apps is er een lijn die de twee apps scheidt, deze kan versleept worden om de ruimte aan te passen die de apps innemen.

Multiwindow op Android Nougat ( Links in portrait en rechts in landscape )

In een app kan geconfigureerd worden of deze multi-window ondersteunt. Er zijn apps die altijd het volledige scherm gebruiken, denk aan bijvoorbeeld spellen. Als een app wel multi-window ondersteunt kan er een minimale grootte bepaald worden. Deze functionaliteit wordt goed benut bij de YouTube app. Als ontwikkelaar of eigenaar van een app begin dan bij de vraag "Moet deze app altijd het gehele scherm gebruiken?". Als het antwoord "nee" is, begin dan met het ondersteunen van multi-window. Zo integreer je de app beter samen met het systeem en andere apps. Zo heeft een gebruiker meer mogelijkheden bij het gebruiken van jouw app.

Om er zeker van te zijn dat een app multi-window goed ondersteunt zal het volgende getest kunnen worden:

 1. Start de app normaal op en verwissel dan naar multi-window
 2. Start de app direct in multi-window
 3. Vergroot of verklein de app door de lijn tussen de apps te verslepen

Door deze simpele stappen uit te voeren verifieer je dat de app het verwachte gedrag vertoont. Let ook op prestatie en gebruiksgemak.

Verder biedt multi-window ondersteuning voor drag & drop waarmee je informatie kan verplaatsen van app naar app. Dit kan gezien worden als een soort deel-functionaliteit. Of dit in de praktijk echt gebruikt zal gaan worden, is moeilijk te zeggen. Beiden apps zullen het dan moeten ondersteunen en dezelfde soort informatie delen en verwachten. De volgende feature wordt echter wel al geadopteerd door apps.

Quick settings

Quick settings bestaat al een lange tijd. Vaak zien deze er anders uit per bedrijf, omdat bedrijven vaak een eigen twist op hun versie van Android toevoegen. Over het algemeen wordt het gebruikt om snel instellingen te beheren in Android waaronder wifi, bluetooth, locatie, rotatie, vliegtuigstand en stille stand. Sinds Android 7.0 kunnen ook apps een eigen 'tile' toevoegen voor gebruikers. Het is echter niet de bedoeling dat een tile alleen een app opent. Er moet echt functionaliteit in zitten. Deze nieuwe mogelijkheid is handig voor frequent gebruikte of urgente acties.

De quick settings schermen, met rechts de offline mode van Spotify en auto mode van Shazam

In de meeste apps zal een quick settings tile niet veel toegevoegde waarde hebben. Op het moment dat een app een feature bevat die hier wel gebruik van kan maken, is het een verstandig om deze dan ook beschikbaar te maken voor gebruikers. Om een beeld te geven van hoe de quick settings bij een app gebruikt kan worden, zijn hier een aantal voorbeelden.

Spotify

De muziek streaming dienst Spotify heeft voor de Spotify app op Android een quick settings tile toegevoegd. Bij het klikken op deze tile wordt offline modus aangezet. Dit betekent dat je alleen muziek kan luisteren die je hebt gedownload op je toestel. Zo voorkom je onverwacht dataverbruik.

Shazam
Shazam een app om muziek te herkennen, heeft ook een quick settings tile toegevoegd. Shazam heeft al  lange tijd een functionaliteit die auto modus heet. In de achtergrond luistert de app dan mee en onthoudt dan de verschillende nummers die de app herkent. Zo hoef je de app niet in de voorgrond te hebben. De toevoeging van een quick settings tile om auto modus aan of uit te zetten past er erg goed bij. Opvallend is dat de app een melding geeft dat de quick settings tile bestaat als je auto modus in de app voor de eerste keer aan zet.

Caffeinate
Caffeinate wat minder bekend dan bovengenoemde apps. Het verschil tussen deze twee apps is dat Caffeinate gemaakt is voor quick settings. De app werkt alleen op Android 7 of hoger en voegt een quick setting toe om je scherm langer aan te laten staan als je er op klikt.

App shortcuts

Naast quick settings om functionaliteiten van een app te gebruiken zonder de app te openen, is er ook een nieuwe manier om direct naar een gedeelte van een app te gaan. Dit zijn app shortcuts. Deze kunnen gebruikt worden door een 'long-press' op een app icoon. Als de app het ondersteunt dan worden de shortcuts getoond. Een 'long-press' doe je door lang ingedrukt op een positie te tappen. Dit heeft veel weg van 3D touch op iOS. Op iOS doe je dit door 'force touch' te gebruiken waarbij je wat harder indrukt om snelkoppelingen te tonen. Het grootste verschil tussen deze twee functionaliteiten is dat op Android deze snelkoppelingen als eigen app icoon in het homescherm geplaatst kunnen worden en op iOS niet.

Links de app shortcuts van Play Music en Rechts de shortcuts van de camera toegevoegd aan het homescherm.

Er zijn twee soorten snelkoppelingen: dynamische en statische snelkoppelingen. Bij een statische snelkoppelingen gaat het om onderdelen van een app waar je vaak komt. Bijvoorbeeld het aanmaken van een email, sms, evenement of notitie. Dynamische snelkoppelingen zijn snelkoppelingen die pas naar voren komen als een gebruiker de app vaker gebruikt. Denk aan het openen van een chat met je beste vrienden of het hervatten van een video.

App shortcuts zijn erg handig, echter zijn er ook beperkingen aan verbonden. Een app kan maximaal vijf snelkoppelingen hebben. Ook is het niet te zien wanneer een app snelkoppelingen bevat. Als gebruiker zul je een 'long-press' moeten uitvoeren op een app icoon om erachter te komen of de app snelkoppelingen bevat. Wellicht dat hier in de toekomst een verandering in komt maar voorlopig is het dus belangrijk om je gebruikers hierover te informeren.

Op dit moment ondersteunen de meeste apps die door Google zijn ontwikkeld de app shortcuts. Voor de YouTube app kan je direct zoeken, naar je abonnementen of naar trending videos gaan. Duo, een app om video te bellen, heeft een statische snelkoppeling om te bellen en dynamische snelkoppelingen voor je meest recente gesprekken. Play Books, de boeken app van Google, heeft snelkoppelingen om direct naar je laatst gelezen boek te gaan, naar je bibliotheek van boeken te gaan of direct naar de shop om boeken te kopen. App shortcuts op apps van derde partijen zijn op het moment van schrijven nog schaars.

Ronde app iconen

Wat gebruikers van de nieuwe Google Pixel toestellen op zal vallen zijn de ronde app iconen. Vanaf Android 7.1 hebben ontwikkelaars de optie om ronde app iconen naast de gebruikelijke app icoon toe te voegen. Afhankelijk van het toestel en de Android versie wordt dan het juiste icoon geselecteerd. Net als bij de app shortcuts merk je al snel dat Googles eigen apps dit als eerste ondersteunen. Hieronder de verschillen naast elkaar:

Links de gebruikelijke app iconen en rechts de ronde iconen van Google Maps en de Instellingen app

iOS 10

Ook iOS heeft dit jaar nieuwe features waar app ontwikkelaars gebruik van kunnen maken. iOS 10 werd in juni 2016 aangekondigd en uitgebracht in september. Op 27 november had al 63% van de actieve iOS toestellen iOS 10 geïnstalleerd. In iOS 10 is 3D-touch meer naar voren gekomen zo hebben meer schermelementen zoals notificaties ondersteuning voor 3D-touch. iOS 10 is samen uitgebracht met de iPhone 7 en 7 Plus. Naast de aanpassingen van het vergrendel-scherm, homescherm en instellingen zijn er drie interessante features voor de app ontwikkelaars bij gekomen:

Widgets

Op Android zijn widgets niets nieuws maar iOS 10 bevat nu ook widgets. Echter zijn er grote verschillen tussen deze widgets. Op Android kunnen widgets als eigen iconen op je home scherm geplaatst worden; op iOS zitten je widgets in een zoekscherm en in een pop up na een 3D touch op een app. Het zoekscherm is te bereiken door naar rechts te vegen op het lock scherm of home scherm. Een widget heeft in iOS twee functies: tijdgebonden informatie tonen en bepaalde acties uit voeren zonder een app te openen.

Zoekscherm met widget links en een widget bij een 3D touch

Van een nieuws app kan je in een widget het laatste nieuws verwachten. Van de Calendar app kan je de afspraken zien van vandaag en wat er aan komt. Dit zijn goede voorbeelden van relevante informatie voor gebruikers. Widgets zijn niet bedoeld voor elk soort app. Als je app informatie toont die relevant is en constant verandert, zoals een nieuws app, dan is daar al snel een widget van te maken.

De andere functie van een widget is terug te zien in de Mail app. Hier zie je de laatste contacten waar mee gecommuniceerd is. Vanuit de widget open je de app direct om een mail naar deze persoon te sturen. Ook WhatsApp toont je meest recente chats om direct naar het gesprek te gaan.

Sirikit

Sinds iOS 5 zit Siri al standaard in iOS. Siri is de toepassing waarmee je door middel van spraak verschillende taken uit kunt voeren. Vanaf iOS 10 kunnen niet-Apple apps ook werken met Siri. Zo kan je vanuit Siri direct taken uitvoeren in een app. Echter ondersteunt Siri maar bepaalde taken waar dit te gebruiken is, namelijk:

 • Audio of video bellen
 • Berichten versturen
 • Betalingen versturen of ontvangen
 • Foto's zoeken
 • Het boeken van een rit
 • Workouts bijhouden
 • Auto instellingen aanpassen
 • Reserveringen maken bij een restaurant

Deze lijst van taken is op dit moment niet zo uitgebreid. Deze taken zijn voor de meeste apps niet van toepassing. Valt een app wel onder deze categorie dan is het een goed idee om van deze functionaliteit gebruik te maken.

Voorbeeld van het boeken van een rit

Notificaties

Notificaties zijn niets nieuws in iOS maar voor iOS 10 zijn de functionaliteiten van een notificatie uitgebreid. Een notificatie ziet er nog steeds hetzelfde uit als in voorgaande versies. Echter kan een notificatie nu uitgebreid worden door er naar beneden op te vegen of door 3D touch te gebruiken. Een uitgebreide notificatie is een detailweergave van een notificatie en kan maximaal vier acties bevatten. Zo kunnen gebruikers interactie hebben met een app zonder te stoppen met hun huidige bezigheid.

Het openen van een notificatie door middel van 3D touch

Een notificatie-detailweergave is een goed manier om interactie te hebben met gebruikers. In plaats van dat gebruikers op een notificatie klikken, naar de app gaan en dan vervolgens een actie uitvoeren of informatie lezen, kan dat nu direct vanuit de huidige activiteit. Op het moment dat een notificatie informatie toont of acties vereist waarvoor niet meer dan vier knoppen nodig zijn, is een detailweergave al handig. Zo helpt een notificatie een gebruiker meer dan het stoort. Een notificatie kan overigens video's, foto's en andere rijke inhoud bevatten.

Voor ontwikkelaars is hierbij een goed vuistregel om bij elke notificatie na te denken over een detailpagina. Stel dat je toont dat je meeting nu begint, kan je een calendar view tonen met de rest van je dag. 
Extra informatie of actieknoppen in een notificatie is al snel nuttig voor de gebruiker.

Slot

Zoals elk jaar hebben Apple en Google ook dit jaar weer nieuwe mogelijkheden aan hun mobiele besturingssystemen toegevoegd. De vraag voor ons is wanneer wij als ontwikkelaars van apps de kans krijgen om deze mogelijkheden ook echt aan onze apps toe te voegen. Het is belangrijk om in te zien welke feature op welke platform beschikbaar is en wat de impact hiervan is. Bij Oberon zijn wij altijd enthousiast om nieuwe mogelijkheden toe te passen. Naast het toepassen van deze features is er niet gesproken over het ondersteunen en ontwikkelen voor andere apparaten. Denk hierbij aan apparaten zoals:

 •   Google Home
 •   Google Chrome cast
 •   Apple TV
 •   Android TV
 •   Watch OS
 •   Android Wear
 •   Android Auto

Mooi onderwerp voor een volgende whitepaper.

HP

Hans-Peter Harmsen

MANAGEMENT

Oprichter en managing director; verantwoordelijk voor grote accounts en strategie.

E-mail:
hph@oberon.nl
Telefoon:
+31 654 337 275

“We maken samen met onze klanten betere online producten, zowel voor het web als in mobiele apps”

Meer informatie op Oberon.nl