Menu

Technische Trends in mobiel in 2013

Gert Gert Braun heeft dit geschreven in januari 2013

De wereld en het web zijn de afgelopen jaren snel mobieler geworden. Bij Oberon willen we altijd voorop lopen, en we zijn daarom altijd op zoek naar de nieuwste technische trends. Want eigenlijk is dat gewoon het leukste om aan te werken. Wat denken wij van 2013?

Responsive design

In 2012 schreven wij er al over, en we waren niet de eersten. Maar in 2013 wordt het pas echt groot. Want zeg nou zelf; wie maakt er nou nog sites die niet responsive zijn? En ook bestaande sites zullen steeds meer prioriteit gaan geven aan deze manier om een ideale ervaring aan alle gebruikers te geven. Het aantal verschillende devices, schermgroottes en resoluties groeit zo snel dat een goede responsive site niet meer een wens is, maar een must.

Corporate App-store

Apps kunnen een ervaring en functionaliteit bieden die jouw werknemers een voorsprong geeft. En je wil natuurlijk niet dat iedereen die kan downloaden. Het wordt tijd voor de bedrijfs-appstore. Nu steeds meer bedrijven overstappen naar Apple's iOS of naar Android als werktelefoon/tablet, bieden eigen apps fantastische mogelijkheden. Deze apps biedt je aan via een privé app-store, alleen bereikbaar voor jouw medewerkers.

iOS en Android

Ondanks alle goede bedoelingen ten spijt zien wij het niet gebeuren dat er een serieuze bedreiging van de suprematie van iOS en Android op komt zetten. De markt voor hybride apps komt daarmee nog meer in de verdrukking. Het verlies van de perfecte gebruikerservaring weegt bij maar twee grote platformen nooit op tegen de mogelijke extra kosten van nieuwe platformen. Wie weet lukt het Microsoft om aan procenten te knabbelen of pakt Tizen (wat?) enkele tienden procenten, maar de consument in Nederland zit voorlopig lekker te Androiden of iOSen.

"...een goede responsive site is niet meer een wens, maar een must"

HTML5

Het lijkt erop dat de tijd langzaam rijp wordt voor web-apps op basis van HTML5. Nieuw is het niet meer, maar echt succesvol ook nog niet. En dit jaar kan daar wel eens verandering in komen. Eigenlijk is het de enige concurrent van iOS en Android en ook het enige echte 'hybride' antwoord. Web-apps blijven op mobieltjes nog steeds langzamer werken dan de native iOS of Anroid-apps, maar het verschil wordt kleiner. Het gaat nog wel een aantal jaren duren voor HTML5 echt de competitie aan kan. Maar wij zijn er klaar voor.


One device to rule them all

In 2012 zagen we al het begin: apps om je stereo mee te bedienen en apps om je slimme energiemeter mee uit te lezen. In 2013 zal dit nog flink uitgebreid worden: apps om je lichten mee te bedienen, de gordijnen dicht te doen of de thermostaat een graadje hoger te zetten. Steeds meer apparaten krijgen een mobiele interface en steeds meer ouderwetse afstandsbedieningen worden vervangen door mobiele apps. 2013 is ook het jaar waarin Apple volgens veel trendwatchers gaat komen met de Apple versie van TV. Dat zou wel eens net zo'n revolutie teweeg kunnen brengen als de lancering van de iPhone of die van de iPad.

Angel technology

De techniek helpt ons steeds beter om een goed mens te zijn. Er zijn apps die helpen met sporten, apps die je helpen afvallen en apps die je tips geven voor een goede relatie. Intussen zijn er ook apps die je op geregelde basis helpen herinneren aan je goede voornemens of om je medicijnen op tijd in te nemen. Met apps erbij die je rijgedrag in de gaten houden (met bewegingssensor en al) en apps die je uitgavenpatroon in de gaten houden, wordt je een beter mens. Of je het nou wilt of niet.


SocialTV

Het komt eraan, en het is deels mobile. De tijd dat TV een individueel apparaat was, gaat snel ten einde lopen. Een combinatie van smartphones, tablets en smart-tvs gaat de hele TV ervaring langzaam veranderen naar een sociale ervaring. Wie van je vrienden kijkt waarnaar? En met welke programma's kan je meedoen? En de tijd dat we alleen naar statische TV keken gaat daarmee definitief verloren. Apps bieden een plethora aan content van alle denkbare bronnen bij elkaar.

Gert

Gert Braun

MANAGEMENT

E-mail:
gert@oberon.nl
Telefoon:
+31203449480

“We maken samen met onze klanten betere online producten, zowel voor het web als in mobiele apps”

Meer informatie op Oberon.nl