Supersnelle websites met Gatsby

5 min read

Gatsby is een framework voor onze favoriete UI-library: React. Waar meeste websites alle data pas ophalen zodra de website bezocht wordt, doet Gatsby dit ver van te voren, waardoor de hele website als een platgeslagen versie opgeslagen kan worden, waarna deze heel snel geserveerd kan worden. Daarnaast maakt Gatsby het super simpel om data uit meerdere bronnen te gebruiken.

teken3

De toekomst is statisch

Traditionele websites gaan pas op zoek naar je data zodra je de website opent, waardoor de gebruiker vaak naar een trage website zit te kijken. Gatsby 'kauwt' al deze behoeftes al ver van te voren voor, waardoor je eindigt met een site die super snel is. Omdat er geen extra verwerking nodig is, kunnen we de website goed cachen en serveren vanaf een data center in de buurt van de gebruiker die de website bezoekt. Gatsby is binnen Oberon de go-to oplossing geworden voor de meeste websites.

GraphQL

Alle data behoeftes gaan binnen Gatsby via GraphQL. Waarbij traditionele API's je heel veel data geven die de applicatie misschien helemaal niet gebruikt, zorgt GraphQL ervoor dat je alleen maar de broodnodige gegevens binnenhaalt. Dit draagt ook weer bij aan de snelheid van de websites, vooral op bijvoorbeeld mobiele verbindingen waar data schaars is. Tevens is het voor ontwikkelaars dankzij GraphQL erg simpel om meerdere data bronnen (bijvoorbeeld Craft en Wordpress) te combineren met elkaar.

Oberon heeft een van de meeste populaire Gatsby plugins gemaakt

Tijdens de ontwikkeling van een van onze projecten kwamen we tot de conclusie dat er iets vrij belangrijks ontbrak; een methode om makkelijk en efficiënt een website te deployen naar S3 en Cloudfront (van Amazon). Dit alles leidde uiteindelijk tot een GatsbyJS plugin met 11.000 downloads per week. En eentje die al een tijd aangeraden wordt op de Gatsby website zelf. In onderstaand artikel legt Jari Zwarts uit waarom we precies voor deze setup gekozen hebben, wat de plugin doet, en hoe de plugin is ontstaan.

Lees het hele artikel op Medium