NFT’s en blockchain binnen digitale platformen: kansen en voordelen

6 min read

Blockchain wordt door velen gezien als een van de grootste en meest beloftevolle technologische innovaties sinds het internet. Blockchain heeft vooral bekendheid verworven in de financiële wereld. Ze is namelijk verantwoordelijk voor het betalingsnetwerk achter de populaire cryptomunt bitcoin. Een blockchain is feitelijk een decentrale, openbare database die de complete boekhouding van alle transacties bijhoudt.

De blockchain bestaat als het ware uit transacties die digitaal ondertekend zijn door beide partijen. Zonder tussenkomst van een derde partij worden ze direct opgeslagen in de database. Blockchain biedt dus uitstekende mogelijkheden voor het veilig decentraliseren en democratiseren van informatie. Er is namelijk géén centraal punt, maar in plaats daarvan meerdere knooppunten (computers) die allemaal een exacte kopie van de database bevatten. Je hebt niet te maken met één eigenaar of toezichthouder, maar met toezicht door de gebruikers zelf.

Blockchain heeft al een stevige impact gehad op de financiële wereld, maar duikt ook steeds vaker op in andere branches. Ook voor het ontwikkelen en beheren van digitale platformen is blockchain een veelbelovende technologie. Ondanks de enorme potentie, bevindt de praktische toepassing ervan zich nog redelijk in de beginfase. Bij Oberon volgen we blockchain al van meet af aan op de voet. In dit artikel laten we zien hoe we voor diverse klanten blockchain hebben ingezet. Lees vooral verder als je op zoek bent naar inspiratie voor je eigen platform.

Blockchain en platformen: decentralisatie als kans

Platformen hadden tot voor kort één belangrijk gemeenschappelijk kenmerk: ze waren eigenlijk altijd gecentraliseerd. Het nadeel hiervan? Gebruikers zijn voor de mogelijkheden, regels en het voortbestaan altijd afhankelijk van een of enkele externe partijen. Blockchain schetst daarentegen een toekomst waarin je als gebruiker veel meer controle hebt over je data en activiteiten. Daarnaast kun je jouw digitaal bezit gericht gebruiken op verschillende platformen.

De belangrijkste belofte die voortkomt uit een dergelijke vorm van verregaande decentralisatie? Je kunt veel meer mogelijkheden voor verbinding creëren tussen personen, organisaties en technologieën en de mogelijkheden van platformen hierop toespitsen. Een eenvoudig voorbeeld is je Facebook-wall. Die staat centraal opgeslagen in de database van het platform. Hoewel hij gevuld is met jouw digitaal eigendom (foto’s, video’s en door jou opgestelde posts), kun je hem niet zomaar gebruiken op een ander platform.

Kijk je bijvoorbeeld naar digitaal bezit? Dan zie je dat de behoefte aan gedecentraliseerde technologie als blockchain nog groter is. Denk bijvoorbeeld aan een maatregel van de bank die een maximumgrens stelt aan het geld dat je in een keer mag opnemen of overschrijven. De regels van de bank (het platform) op je digitale bezit (de euro's op je bankrekening) beperken jouw vrijheid in het gebruik van het platform.

Op het moment dat jouw digitale bezittingen in de blockchain zijn vastgelegd en de technologie mogelijk maakt dat je volledige controle hebt over je digitale eigendommen, komen de kenmerken van digitaal bezit veel dichter bij bezit op fysieke middelen: je hebt er altijd en overal controle over zonder dat een platform of organisatie daar invloed op kan uitoefenen.

De praktische invulling

Maar hoe zit het met de praktische invulling van de bovengenoemde theorie? In de praktijk zitten we nog in de beginfase van de blockchaintransitie richting gedecentraliseerd digitaal bezit op platformniveau.

Bitcoin is vanuit technologisch oogpunt een waanzinnige innovatie, maar veel mensen zien het nog als een risicovolle investering. In Nederland hebben we dankzij ons bankensysteem ook nog niet heel veel behoefte aan een gedecentraliseerd betaalmiddel. Gelukkig zijn er wel al verschillende mooie ontwikkelingen gaande die zich richten op een bredere toepassing van het principe van digitaal bezit.

Voor het genereren en distribueren van toegangsbewijzen werken verschillende platforms al met blockchaintechnologie. Dit brengt een aantal essentiële voordelen met zich mee. Je kunt straks je kaartje aan iemand anders geven of verkopen als je zelf niet gaat, zonder dat de regels van het platform daarop van toepassing zijn. De ontvanger kan in de blockchain dan verifiëren dat jij ook echt de eigenaar van dat kaartje bent en niet zomaar een extra printje van je QR-code hebt gemaakt. Bij de entree wordt dan gecontroleerd of de bezoeker de rechtmatige bezitter is van het kaartje.

Ook in games zie je steeds meer gebruik van blockchain in de vorm van zogenoemde non-fungible tokens (NFT’s). NFT's zijn uniek, niet-wisselbaar en geregistreerd op een blockchain. In het fantasie-sportplatform Sorare stel je je een voetbalteam samen met deze NFT’s. Je kunt ervoor kiezen om je spelers in te zetten binnen het platform, maar bent tevens vrij om ze 'eruit' te halen als NFT en te gebruiken in andere platforms. Je kunt zo’n speler bijvoorbeeld op een veiling verkopen of hem in je digitale collectie tonen.

Op andere vergelijkbare platforms zou een gestopte voetballer geen waarde meer hebben. Maar bij Sorare combineren ze met de NFT’s spel- en verzamelwaarde. Ook als Lionel Messi straks stopt met voetballen, behouden de digitale spelerskaartjes van hem waarde voor de verzamelaar. Dit werkt in de fysieke wereld net zo, bijvoorbeeld met zeldzame honkbalplaatjes of oude Magic-kaartjes.

Oberon en blockchain: 4 praktijkvoorbeelden

Oberon is op verschillende manieren bezig om blockchaintechnologie in te zetten bij de platformen die we ontwikkelen. Een viertal voorbeelden.

Funding Club - Slimbeleggen.com

Voor de Funding Club en het bijbehorende platform Slimbeleggen.com hebben we een speciale lidmaatschap-NFT ontwikkeld. Het bezitten van deze NFT geeft je toegang tot het platform en alle afgesloten delen daarin. De bezitter van de NFT bewijst met een web3-integratie (dit is een koppeling tussen browser en de blockchain) dat hij of zij deze NFT in bezit heeft. Je kunt het dus zien als een extra vorm van inloggen in het platform.

De NFT is slechts in een beperkte hoeveelheid beschikbaar en geeft je levenslang toegang tot het platform. Wil je er op een gegeven moment toch vanaf? Dan kan een bezitter er voor kiezen om de NFT te verkopen of door te geven aan een ander. Daarmee vervalt zijn of haar toegang direct, maar heeft de nieuwe bezitter gelijk alle toegangsprivileges die aan de NFT zijn verbonden.

Collabhouse

In Collabhouse geven we muziekmakers de mogelijkheid om een deel van het inkomstenrecht op streaminginkomsten zoals Spotify of Apple Music als NFT aan te bieden. Zo kunnen artiesten als het ware een voorschot nemen op toekomstige inkomsten. Voor de koper is het voordeel dat er altijd een mogelijkheid is dat de track populair wordt. Hij of zij verdient dan een veelvoud van de investering terug.

Dit hadden we gecentraliseerd binnen Collabhouse kunnen regelen, maar dan blijft het risico bestaan dat het platform op zwart gaat of de muziekmaker zijn of haar track terugtrekt. De NFT geldt echter als een economisch recht op de royalties. De eigenaar kan hier dus altijd (ook buiten het platform om) zijn of haar deel van de inkomsten mee claimen.

Pick a Fruit

Een compleet ander origineel concept is Pick a Fruit. Dit is een gelimiteerde editie van digitale afbeeldingen die verwijzen naar de bekende symbolen op fruitautomaten die tot de eeuwwisseling in veel cafetaria's en sportkantines stonden. Nu vind je de welbekende fruitautomaten eigenlijk alleen nog in casino's en gokhallen.

Het idee achter dit project? De Pick-a-Fruit-automaat beloont en betaalt de speler altijd uit met een NFT. Dit kun je zien als het eigendomsbewijs van een digitale kunstwerk. Met de gewonnen NFT krijg je als speler de mogelijkheid om een fysiek kunstwerk met dezelfde afbeelding aan te schaffen. De NFT is gekoppeld aan het specifieke kunstwerk en kun je dus maar één keer claimen. Zo blijft ook de oplage van het fysieke kunstwerk altijd beperkt. Je wint sowieso altijd een NFT, maar voor een specifieke of zeldzame afbeelding moet de speler een gokje wagen.

CopyCoin

CopyCoin is een platform voor beginnende cryptocurrency-beleggers. Je kunt zelf een beleggingsportefeuille beheren en een eigen strategie voor het zowel actief (met trade-signalen) als passief (aan de hand van indexsignalen) verhandelen van cryptocurrency implementeren met behulp van speciale ‘trading bots’. Je kunt je cryptoportefeuille zelf beheren of volledig geautomatiseerd laten beheren door het platform. CopyCoin geeft alle statistieken en de algehele voortgang mooi weer in overzichtelijke rapporten.

Het mooie aan CopyCoin is dat je de cryptocurrency's waarmee je handelt niet naar het platform overgemaakt hoeven te worden. Een API stuurt je account aan en zorgt ervoor dat digitaal bezit (de cryptomunten) altijd bij jouw broker/exchange op jouw account blijven staan.

Meer weten?

Zoals je ziet, biedt blockchain veel mogelijkheden voor innovatie en het decentraliseren van digitaal bezit middels gebruiksvriendelijke platforms. Ben je zelf al bezig met de technologie? Of zie je, mede dankzij de bovenstaande voorbeelden, kansen voor jouw bedrijf en platform? Wij denken met je mee en geven je graag vrijblijvend advies over een mogelijke aanpak of het uitwerken van een idee.

Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar +31 (0)20 344 9480 of een e-mail te sturen naar contact@oberon.nl. Je kunt ook het contactformulier invullen.

Neem nu contact met ons op!